Finnvedens Lastvagnar certifierade för montering av solpaneler på lastbilar.

2024-06-14
Author

I ett nytt samarbete tillsammans med Green Energy Scandinavia har Finnvedens Lastvagnar i Ängelholm gjort sin första montering av CIGS-solceller på en nylevererad Volvo FH 500 LNG.

Skoogs Åkeri & Logistik AB vände sig till Finnvedens Lastvagnar när det var dags att utöka deras bilpark med en biogasdriven Volvo men för att nå hela vägen och ta ännu ett steg mot att minska deras transporters miljöpåverkan och uppfylla internationella utsläppsmål började samarbetet med Green Energy.

Skoogs Åkeri & Logistik fokuserar på miljö, effektivitet och besparingar.

Skoogs har under lång tid arbetat för att minska sin miljöpåverkan från transporter. Företaget är certifierat enligt ISO 9001, 14001 och 39001, vilket understryker deras engagemang för kvalitet, miljö och trafiksäkerhet.

 

- Vi arbetar ständigt med att minska transporternas miljöpåverkan genom hög effektivitet. Vi strävar efter att påverka bränsleförbrukningen, optimera lastfyllningen, använda miljövänliga produkter och utbilda vår personal, säger Andreas Seth, försäljnings- och marknadschef på Skoogs.

 

– Det var dags att investera i en ny lastbil och vi valde en biogasdriven. Vi vände oss till Finnvedens Lastvagnar AB som levererade den biodrivna Volvolastbilen omgående. Och när vi dessutom tog tillfället i akt att samarbeta med Green Energy kring solpaneler visste vi att det var ett väldigt spännande projekt. Vi har stort förtroende för deras produkter och hoppas kunna installera fler solpaneler på fler lastbilar i framtiden. tillägger Andreas Seth.

För att ta steg mot mer klimatvänliga alternativ och minska vårt avtryck på klimatet är vi stolta över att kunna inleda detta samarbete med Skoogs Åkeri. Systemet som monterats kommer underlätta och skapa bättre förutsättningar för förare och åkeriägare då man kan använda många av bilens funktioner utan att behöva oroa sig för urladdade batteri och kostnader som kan tillkomma.

 

Biogas och sol: En miljövänlig duo

Biogas som bränsle har noll CO2-utsläpp när det används, vilket gör det till en attraktiv lösning för att minska miljöpåverkan från transporter.

 

Solcellerna underhållsladdar batterierna samt minskar tomgångskörning för bilar där chauffören bor i hytten och har behov av att använda utrustning som t.ex mikro, tv och kaffebryggare. Det minskar även användning av bilens egna generator vilket i sin tur innebär en bränslebesparing. 

Tillsammans skapar de en effektiv och miljövänlig duo.

 

 

 

 

 

 

Finnvedens Lastvagnar i Ängelholm är nu certifierade för att montera solcellerna från Green Energy och har också möjlighet att certifiera fler av våra verkstäder för att möjliggöra denna lösning för fler av våra kunder.

 

 

Framtiden är grön

Med den nya biogas- och sollastbilen tar Skoogs ett viktigt steg mot en framtid där transportbranschen är en del av lösningen på klimatförändringarna. Genom att investera i grön teknik visar de att ekonomisk tillväxt och miljöansvar kan kombineras.

 

All ny teknik som tas fram för att både optimera och effektivisera för åkerierna samt bana väg för möjligheten till en grönare framtid är något som är värt att satsa på. Vi är stolta att kunna delta i detta projekt och hoppas kunna leverera flera liknande lösningar till fler kunder framöver.

Fakta

CIGS-paneler
CIGS står för Copper Indium Gallium Selenide och är tunnfilmssolcell som med sin flexibilitet öppnat upp användningen av solceller på många olika underlag.

 

Green Energy
Green Energy är ett ledande globalt solenergiföretag med huvudkontor i Danmark och ett moderbolag, Green Energy AS, i Norge. Green Energy grundades 2015 med ett tydligt syfte: att frigöra potentialen i CIGS solenergiteknik och minska användningen av fossila bränslen och påskynda införandet av förnybar energi. Idag har Green Energy team i Europa, Asien och USA.

Läs mer om Green Energy här. Green Energy

 

Skoogs Åkeri
Skoogs Åkeri är ett familjeföretag som startades av Karin och Georg Skoog i Torekov 1967. Till en början hade åkeriet endast en lastbil som transporterade styckegods på Bjärehalvön. I dag drivs företaget av andra generationen, syskonen Ingrid och Stefan Skoog, och omfattar 100 anställda. Dessutom har verksamheten utökats till internationella transporter samt lager- och logistikhantering.
Läs mer om Skoogs här: Skoogs Åkeri & Logistik AB