Jönköpings första laddstolpar för tung trafik invigda

En regnig februaridag var det äntligen dags för invigning av Jönköpings första publika laddstation för tunga fordon. Satsningen är ett samarbete mellan OKQ8, Skellefteå Kraft,Volvo Lastvagnar och Finnvedens Lastvagnar där sammanlagt 41 laddstationer med supersnabbladdare skall öppna runt Sverige.
Invigning nya laddstolpar i Jönköping

Laddstolparna är supersnabbladdare med en kapacitet på 350 kilowatt och kan ladda en lastbil på ca en timma. Att bygga ut nätverket av snabbladdare i Sverige för tung trafik är en absolut nödvändighet för att åkerier ska kunna ta steget och välja eldrivna lastbilar till sin bilpark.

 

Johan Björnör, VD på Finnvedens Lastvagnar, fick äran att klippa bandet efter ett inspirerande tal där möjligheten till en fossilfri och hållbar utveckling stod i fokus.

- Omställningen av transportindustrin mot fossilfritt är en förutsättning för att vi ska nå våra klimatmål.

En viktig del för att detta ska bli verklighet, är att det finns en infrastruktur med laddstolpar på strategiska platser, för att åkerierna ska kunna planera fungerande rutter för deras verksamhet. Volvo Lastvagnar förutspår att över hälften av all försäljning av nya lastbilar år 2030 kommer bestå av eldrivna fordon, och då är det hög tid att öppna upp fler laddstationer med superladdare.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner.

 

Stödet omfattar totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

 

 

Johan Björnör, VD Finnvedens Lastvagnar, startar den första laddningen efter invigningen på Kraftgatan 11 i Jönköping.

- Som marknadsledare inom segmentet eldrivna lastbilar i Sverige, ser vi behovet av en bättre laddinfrastruktur. För att köra transporter hållbart på el behöver antalet laddstationer öka i Sverige, och här vill vi vara med och driva utvecklingen tillsammans med våra samarbetspartners. Därför är vi mycket glada över att öppna stationer i nätverket. Med vår laddtjänst, som är öppen för alla lastbilsmärken, är det enkelt för åkerier att hitta och använda alla laddplatser i Sverige, säger Ebba Bergbom Wallin, chef elektromobilitet, Volvo Lastvagnar Sverige.

Laddstationen hos Finnvedens Lastvagnar i Jönköping kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. 

Två fordon kan laddas samtidigt och inne i kundmottagningen finns det "Drivers Corner" för chaufförer som vill ta en kaffe eller värma lunchen under tiden de laddar.