Åkeriet som gillar grus i maskineriet!

Skultorps Åkeri och Grus fyllde 70 år i fjol. Bolaget håller sig ständigt sysselsatta och ansvarar nu för ett antal större byggprojekt i Skövde. Trogen personal och satsningar på en toppmodern fordonsflotta ligger bakom framgången.

Gula entreprenadmaskiner är i arbete överallt och anläggningsbilarna rullar fram i tät följd för att lastas med fyllnadsmassor.

– Under många år har vi i princip följt Peab och NCC på de projekt man haft i regionen, det är ett bra samarbete för båda parter, säger Lars Johansson, som nu äger bolaget tillsammans med sonen Mikael. Platschefen för Peab, Stein Erik Hernæs, stegar förbi i hjälm och varselväst och passar på att understryka det goda samarbetet: – Det fungerar jättebra, det är en stor fördel att känna varandra och luta sig mot den erfarenheten, säger han.

Allt började redan 1946 med Lars pappa Gunnar som byggde upp bolaget. Det övertogs sedermera av Lasse och hans bror Kent som drev det till 2008; då med fokus på entreprenad, bulk- och kran. Brodern avled 2009 och idag är Mikael tredje generationen. Anläggningssidan är idag i princip företagets huvudsakliga verksamhet, även om man vintertid också utför snöröjning.

– Vi har 14 entreprenadmaskiner och fyra anläggningsbilar, vi äger egna kross- och sorterverk och har också en egen bergtäkt, förklarar Lars. Bolagets 10 anställda plus extrapersonal har välfyllda dagar.

– Att vi har mycket att göra hänger nog samman med att vi kan leverera helheten, vi har en fräsch maskinpark med den senaste tekniken. Vill man vara med måste man satsa på fordon som uppfyller de krav som våra kunder ställer. Med åren har vi också blivit bra på att ta hem upphandlingar, säger Lars. Det som i någon mån gör det svårt att fortsätta utveckla bolaget är tillgången på kompetent personal att nyanställa.

– Det är ett bekymmer i vår bransch. Vi har varit lyckligt lottade med fantastiska anställda som är en stor och viktig del i företagets framgång. Kemin har stämt och flera har stannat i 30 år. Det får man anse vara ett gott betyg, säger Lars och Mikael som lärt sig att en fräsch fordonsflotta också är betydelsefull för att locka den bästa personalen. Därför är Volvo av tradition det märke som gäller, både på entreprenadmaskinerna och på lastvagnarna.

– Det är svensktillverkat och är bra grejer. Vi har serviceavtal med både Finnvedens Lastvagnar och med Swecon. De löser allt, vi känner oss trygga med dem. De ser positivt på Finnvedens Lastvagnars satsning på en ny fullserviceanläggning på Södra Aspelundsvägen.

– Servicen är det viktigaste för oss, den måste funka. Det är en jättefin satsning som kommer gynna alla som åker Volvo i Skaraborg, det är jag övertygad om, säger Mikael. Båda stortrivs med livet som företagare, även om det sällan blir åttatimmarsdagar.

– Det råder högkonjunktur och det är tidspressat. Visst har man missat mycket fritid genom åren men det finns en stor glädje i omväxlingen och i alla kundkontakter.