Våra verkstäder är väl rustade för Gasfordon

Antalet tankställen för bio-LNG ökar och Finnvedens Lastvag­nars kunder är inte sena att hänga med i utvecklingen. Martin Friberg, vår service­chef i Mariestad, berättar om hur vi anpassat verkstäderna efter det nya drivmedlet.

Finnvedens Lastvagnars anläggning i Mariestad har varit i kontakt med bio-LNG redan innan första gasfordonet fanns på marknaden. Det startade genom ett samarbete med bränsletransportören Litra Gas.

– I samråd med Litra Gas, MSB och Volvo Lastvagnar har vi hittat rutiner och nya arbetssätt som gör att vi kan hantera gasfordon på ett säkert sätt. Idag har vi hand om sju gasdrivna bilar åt Litra Gas och det har fungerat väldigt bra, säger Martin Friberg.

Nya rutiner

En ny rutin för verkstäderna är att genomföra läckagekontroller. Eftersom gasen är luktfri kan det vara svårt att upptäcka läckage, men teknikerna på Finnvedens Lastvagnars verkstäder är experter på att hantera gasen. Framförallt gäller det att inte ha för högt tryck i bio-LNG-tanken innan fordonen tas in på verkstaden.

– Det finns klara rutiner och beskriv­ningar på hur vi ska reparera och under­hålla komponenter som innehåller gas. Kunskap är det viktigaste verktyget för att kunna hantera den, säger Martin Friberg.

Väl utbildade för uppdraget

Verkstadsteamet i Mariestad utbildade sig redan vid lanseringen av Volvos första gasdrivna fordon i maj 2018.

– Alla våra anläggningar som eventuellt kommer i kontakt med gasdrivna fordon har utbildad personal, därför ser jag att Finnvedens Lastvagnar står väl rustade att ta emot dessa fordon.

Hur har den första tiden med gasfordonen gått?

– Förvånansvärt bra, vi ser också att gasfordonen har tagits emot väl av våra kunder. Ingen tycker att det är svårt utan det fungerar som precis vilket drivmedel som helst. Dessutom finns det god eko­nomi i det. Allt har gått över förväntan och vi märker ett stort intresse från åkarna. I slutet av 2019 öppnades en ny tankstation nära oss vilket bådar gott in­för framtiden.