Sveriges första fossilfria åkeri

EA Åkeri är det lilla familjeföretaget som växt sig expansivt genom åren. Med ett genomgående miljötänk levererar de livsmedel för Arla, Menigo och Scan till butiker i hela Sverige.

– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att minska vår miljöpåverkan. Nu väntar vi med spänning på den nya elbilen som kommer 2019, säger Stefan Nyman vd för EA Åkeri.

I Skara ligger av ett av Sveriges första fossilfria åkerier. Namnet är EA Åkeri och de har sedan 1963 transporterat livsmedel som chark, kyckling, fisk och skaldjur. Stefan Nyman berättar om EA Åkeris resa från en mindre aktör till var de befinner sig idag. – Vi har kört vårt eget race. Istället för att växa har vi fokuserat på att göra ett bra arbete för befintliga kunder. Det har gjort att ordet har spridit sig. Nu har vi precis passerat 200 miljoner i omsättning och det har varit ett högt tempo, men väldigt roligt!

Personalen viktig

Framgångsreceptet har varit dedikerade chaufförer, nöjda kunder och ett gediget miljöarbete. Det finns alltid en risk med att växa och mycket handlar om vilken personal företaget har och kan anställa, berättar Stefan Nyman. EA Åkeri tar hänsyn till att chaufförerna har en bra situation som gör det möjligt att kombinera yrkesliv med privatliv. Det innebär att schemat anpassas efter både chaufförernas och kundernas behov. – EA Åkeri arbetar stenhårt med detta och vi tror att det är till grund för att vi kan locka så många chaufförer hit.Det är otroligt viktigt med serviceminded chaufförer eftersom de är vårt ansikte utåt, säger Stefan Nyman.

Framtidens bränsle

EA Åkeri har inga anställda säljare, utan det goda ryktet sprids genom nöjda kunder. En del i detta är att aktivtarbeta med nya lösningar för att sänka miljöpåverkan –något som uppskattas av kunderna. Idag kör alla fordon på HVO. Det är dock ingen långsiktig lösning eftersom tillgången är en bristvara, menar Stefan Nyman. Därför blir nästa stora fråga hur framtidens bränsle ska se ut. – Vi ser på olika alternativ, men är framförallt nyfikna på att köra med el. Mycket handlar dock om hur vi ska driva aggregatet och vi får se nästa år vad som händer. Under tiden håller vi oss uppdaterade genom Finnvedens Lastvagnar, säger Stefan Nyman.

Miljösatsningar framöver

I miljöarbetet gör nu EA Åkeri flera satsningar på hemmaplan. Nyligen fick företaget bygglov för att renovera verkstaden som på sikt ska sänka uppvärmningskostnaderna. Snart kommer de även att bygga en ny tvätthall som ska vara klar inom ett år. De utvärderar även ständigt sin beläggning och försöker att maxa antalet returlaster för att på det sättet minska miljöpåverkan. – Trenden är ju väldigt tydlig med att lagret numera ligger på vägen. Vi försöker hela tiden arbeta nära kunden för att minska miljöpåverkan, men också ta reda på vad som fungerar och inte. Det har varit en framgångsfaktor för våra långa kundrelationer. Vår längsta kundrelation sträcker sig sedan 1964 och de är fortfarande idag en av våra största kunder.