Fantastiska resultat: Spara bränslekostnader med nya I-Save

Nu kör allt fler svenska fjärrtransporter med I-Save. KNS Bilfrakt är en av de första åkerierna som fått sina första resultat av sparat bränsle. – Det är revolutionerande. Vi kommer spara omkring hundratusen kronor per år i bränslekostnader, säger fordonsansvarige delägaren Astor Larsson.

När KNS Bilfrakt i Karlshamn stod införatt byta ut en fjärrbil blev de intresserade av att byta leverantör till Volvo Lastvagnar. Framförallt var det I-Save som lockade.

– Vi hade hört mycket om I-Save, följt deras tester i Amerika och ville se om det matchade våra förväntningar. Vår säljare jämförde bränslebesparingen med vår äldre lastbilsmodell och då blev vi riktigt nyfikna,säger Astor Larsson.

Kan bli ännu lägre

Nu har åkeriet kört över femtusen mil och resultaten är över förväntan. Generellt sett sparar de 7–8 deciliter bränsle per mil, medan de äldre bilarna sparar upp till en liter. Det innebär att bränslekostnaden kan minska med över hundratusen kronor per år. – Vi håller fortfarande på att köra in bilen, och därför ser jag att vi kommer sänka bränsleförbrukningen ännu mer. Hur mycket det blir är för tidigt att säga, men vi vet att det kommer bli mer.

Systemet hjälper till

KNS Bilfrakt har valt att inledningsvis introducera I-Save till några av de mer tekniskt intresserade förarna. Astor Larsson har märkt att förarna har blivit peppade av att följa sitt bränslesparande och att steget till att använda I-Save inte behöver vara stort. Trots att alla är nya med I-Save är bilen väldigt förlåtande, menar Astor Larsson. – Systemet har hjälpt oss till goda resultat och nu ser vi fram emot att finjustera I-Save ytterligare. Vår säljare Christer Thomasson kommer och coachar oss framöver för att vi ska komma ner till de bränslenivåer som man knappt tror är sanna. Det ser lovande ut, men om ett halvår till ett år kan vi säga mer, avslutar Astor Larsson.

OM KNS BILFRAKT

Antal anställda: 17 st

Antal lastbilar: 9 st, två Volvo och resterande Scania

Verkar som: Fjärrtransportörer åt Schenker

Sträckor: Karlshamn– Norrköping– Stockholm

Antal körda mil per år: 15 000 mil per bil

Om I-Save: ”I en bransch med dåliga vinstmarginaler kan I-Save göra skillnad, det kan handla om ren överlevnad”.

DETTA ÄR I-SAVE

I-Save sänker bränsleförbrukningen på fjärrtransporter upp till sju procent utan att kompromissa med körupplevelsen.

I-Save erbjuds som 460 och 500 hk och är en unik drivlinekombination bestående av Volvo D13 med Turbo Compoundteknologi och Bränslepaket Fjärrtransport.

I mars lanserades I-Save för den europeiska marknaden och nu kommer de första resultaten från Finnvedens Lastvagnars kunder.