Spännande dialog om teknik och utveckling i ny produktklinik

Varje åkares röst är viktig för att utveckla konkurrenskraftiga och moderna lastbilar. Därför bjöd vi och Volvo Lastvagnar in våra timmerbilskunder i syfte att fånga upp idéer som vässar kvaliteten på morgondagens fordon.

En trailer märkt Volvo Lastvagnar står uppställd på planen vid Finnvedens Lastvagnars anläggningar i Oskarshamn och Vetlanda. Utanför står lastbilarna parkerade på rad och trailern fylls av timmerbilskunder. Magnus Backman, Niclas Johnson, Fredrik Eriksson och Christian Svedman står redo att diskutera dagens fordonsteknik och ge en exklusiv inblick i hur de slipat tekniken i Volvo Lastvagnars produktion. – Det är fantastiskt roligt att få komma hit och prata. Ni brukar vara intresserade och passionerade för vad ni gör, därför hoppas vi att få roliga diskussioner under dagen, inleder Niclas Johnson, servicemarknadschef på Volvo Lastvagnar.

 

"Det här är något som vi efterfrågat eftersom vi vill förstå hur våra fordon är uppbyggda och hur tekniken förändras. Det är en jätteintressant dialog med bra information - mycket välinvesterad tid", säger Thorbjörn Bennesved om produktkliniken.

Serviceintervaller

Volvo Lastvagnar trycker på vikten av att hålla sig till föreskrivna oljebytesintervaller. Ett tips är att ha extra koll på om oljeforbrukningen ökar markant, det brukar vara ett tecken på att körningen är lite tuffare och intervallerna behöver anpassas. Åkeriägaren Thorbjörn Bennesved på Bennesveds Åkeri flikar in i diskussionen och håller med. – Vi har hela tiden velat ha korta intervaller, därför är det väldigt intressant att även få höra det från er. När vi drar ner intervallerna på oljebyten hittar vi samtidigt nya saker som vi kan åtgarda. Det här är ett av de mest intressanta mötena jag varit på, jag känner igen mig mycket i det ni beskriver, säger han.

Coachar förare

I takt med att Volvo Lastvagnar presenterar nyheter som I-Shift, I-See och Volvo Connect blir det tydligt att det finns stora möjligheter att maxa lastbilarnas prestanda. En av åkarna på kliniken i Oskarshamn berättar att de får mycket praktisk information vid köpet av lastbilen, men att de borde få lika mycket information när de väl ska köras också. Volvo Lastvagnar håller med. – Det gäller att få en ökad medvetenhet bland förarna så de kan använda alla funktioner som lastbilen har. Idag erbjuder vi förarcoachning där vi åker ut och skräddarsyr coachningen efter varje unik verksamhet. Förutsättningarna ser ju vädigt olika ut beroende på om det är en timmerbil eller en fjärrbil, säger Niclas Johnson.

Nytt format

Initiativet bakom produktkliniken står Finnvedens Lastvagnar för och Volvo Lastvagnar var inte sena att tacka ja. För Volvo Lastvagnar är det viktigt med en transparent dialog och att möta kunderna där de står. Volvo Lastvagnar har haft liknande evenemang tidigare, dock i ett lite annorlunda format. – Vi har ofta diskussioner i större grupper, men nu ville vi hålla det lite mindre för att få en bra dialog. Då kände vi att utställningstrailern var en bra samlingspunkt. Efter våra möten med Finnvedens Lastvagnars kunder tar vi med oss massor, säger Christian Svedman på Volvo Lastvagnar. – Det bästa med det har är att träffa passionerade åkare som brinner för att köra lastbil. Vi har samlat in bra synpunkter när det gäller funktionen i vara fordon och jag hoppas de har fått ny inblick i hur många möjligheter det finns i vara produkter och tjänster, säger Niclas Johnson på Volvo Lastvagnar.

Nyttja fordonet till max

När det är dags att bryta för dagen samlas några timmerbilsåkare utanfor trailern i Vetlanda. De diskuterar vad som är det bästa med dagen och hur de kommer jobba framöver. P-O Hördegard på POTAB menar att många skogsåkare generellt är väldigt insatta kring tekniken. – Vi behöver kunna utnyttja fordonet till max. Jag fick bra svar pa mina frågor från några av de mest kunniga personerna på Volvo Lastvagnar, säger han innan han sätter sig i lastbilen och kör vidare hem till åkeriet.

 

Susen för kopplingen

Volvo Lastvagnar berättar också hur man förbättrat kopplingen, både på nya bilar och utbytesdelar ger konstruktionsförändringarna goda resultat på livslängden. Fredrik Eriksson frågar åkarna om hur de upplever kopplingen. – Vi har inte haft något större problem med kopplingen, men för ett par år sedan hade vi flera fordon på verkstaden för problem med lager, berättar Thorbjörn på Bennesveds Åkeri. Fredrik berättar att även lagret i svänghjulet konstruerats om så att problemet eliminerats. – Det känns jättebra och kommer göra susen för kopplingen, säger han. Produktansvarige Magnus Backman beskriver fördelarna med krypväxeln, både hur den hjälper till med framkomligheten och även sparar kopplingen vid tunga starter.