Nya Volvo Connect sparar tid

Dynafleet var gårdagens lösning. Nu samlar Volvo alla digitala tjänster i ett system. Jonas Stark på Börje Svenssons åkeri i Kalmar har testkört och utvecklat nya Volvo Connect. – Största fördelen är att vi kan samordna lastbilarna på ett bättre sätt, det sparar mycket tid.

Få en påminnelse när det är tid för service, ha all fordonshistorik samlad på ett ställe och följa fordonens position på ett enklare sätt. Nyheten Volvo Connect kommer göra vardagen lättare för många åkerier. Planen är att den digitala plattformen släpps under 2019. Vissa applikationer är gratis, andra blir ett tillägg.

– Sedan en tid tillbaka har vi arbetat med att åkerierna ska få en bättre överblick på sina fordon. Volvo Connect ger ett mer samlat arbetssätt med ett enda inlogg, säger Patrik Eriksson på Finnvedens Lastvagnar.

Tydliga kostnader

Jonas Stark på Börje Svenssons åkeri är en av de första att testa Volvo Connect. Tidigare har han kunnat följa sina bilars position genom Dynafleet men tack vare Volvo Connect kan han nu även följa sina släpvagnar och trailar i samma kartbild i realtid. Det sparar många telefonsamtal om samordning. Dessutom har han märkt av hur förarna sporras av att läsa av sina körmönster och hur mycket bränsle de förbrukar. Det har blivit som en intern tävling.

– De blir medvetna om sin egna körning och tycker det är roligt att följa hur den förändras över tid. Vi ger dem tips hur de kan få ner bränsleförbrukningen. Kostnaderna är väldigt tydliga i Volvo Connect, det blir enklare att kunna påverka åt rätt håll.

All info med ett klick

Kalenderfunktionen som påminner om verkstadsbesöken underlättar enormt, menar Jonas Stark. Genom Volvo Connect blir det enklare att hålla koll på såväl service som reparationer och garantiärenden. Oavsett vilken Volvoverkstad Börje Svenssons åkeri vänder sig till kan de klicka sig fram till att se vilka delar som är bytta.

– Det blir enklare att få en överblick över situationen till exempel om det gäller ett garantiärende. Med Volvo Connect får vi dessutom en påminnelse om när det är dags för nästa service utan att behöva gå in och söka efter informationen manuellt.

Vad vill du säga till de som vill ansluta sig till Volvo Connect?

– I vår moderna tid behöver vi arbeta med den teknik som finns, annars blir man omkörd. Tveka inte för kostnaden. Den summan får du tillbaka i besparad tid tio gånger

om. Det har varit roligt att påverka utvecklingen av Volvo Connect från ett åkeri- perspektiv och jag hoppas att tjänsten kommer till nytta för många!