Wist Last & Buss

Volvo

Lillemor trivs med utmaningarna som teamledare

Lillemor Lindberg arbetar som teamledare och ansvarar för butik och reservdelsavdelningen på Wist Last & Buss i Skellefteå. Hon tycker att kundmötena är det bästa med arbetet, men också den största utmaningen. ”Kunderna är beroende av att deras fordon rullar och vårt uppdrag är att hjälpa dem till så korta stillestånd som möjligt”.
Lillemor trivs med utmaningarna som teamledare

Det var inte ett brinnande intresse för bilar som fick Lillemor att välja fordonsbranschen och Wist Last & Buss, utan det var arbetsuppgifterna med kundmöten, problemlösning och att ha en arbetsledande roll som lockade.

– Jag hade bland annat arbetat med arbetsledning, lager och inköp i elva år inom Telecom-branschen tidigare, och jag hade hört att Wist Last & Buss Skellefteå hade en ledig tjänst som butiksansvarig, så jag sökte den tjänsten och fick anställning här i februari 2013. I april samma år fick jag erbjudande om att ansvara över reservdelsavdelningen som teamledare, vilket jag tackade ja till. Jag trivs med rollen som ledare och med arbetskamraterna på Wist Last & Buss i Skellefteå.

Utmaningar och glädje

Som teamledare har Lillemor personalansvar för sex personer, budgetansvar och hon ska se till att avdelningen når de uppsatta målen. Utöver det utför hon samma arbetsuppgifter som sina medarbetare när det gäller inköp, godsmottagning, leveranser, inventering och så vidare.

– Utmaningarna är att arbetet innehåller många varierande uppgifter som ska hinnas med, allt från medarbetarsamtal till att planera så att vi har rätt reservdelar hemma och snabbt kan lösa kundernas problem. Våra kunder verkar i en hårt konkurrensutsatt bransch och stillestånd blir snabbt kännbara för dem. Vi måste ha förståelse för deras villkor och göra vårt bästa för att hjälpa dem.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Kunderna! Att göra dem nöjda och lösa deras problem så de kan fullfölja sina uppdrag är en härlig känsla. Sedan har vi ett väldigt bra kamratskap på anläggningen. Vi är cirka 43 personer totalt. Men jag önskar att fler kvinnor fick upp ögonen för branschen för här finns många arbetsuppgifter att välja bland och goda utvecklingsmöjligheter. Och det är välavlönat jämfört med många kvinnodominerade yrken.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt arbete?

– Du behöver vara flexibel och en aning hårdhudad så att du inte tar det personligt om någon enstaka kund visar frustration på grund på grund av stress när hens fordon krånglar. Men du får utbildning i kundbemötande där du lär dig hantera olika personlighetstyper.

På tal om det, har du deltagit i andra utbildningar?

– Vi får kontinuerligt olika utbildningar och det finns ett stort utbildningsmaterial. Jag har till exempel följt ett ledarutvecklingsprogram och gått kurser för att bli busspartsexpert.

 

Lillemor på lagret i Skellefteå.

Hundinstruktör

Hundar har alltid varit ett stort intresse i Lillemors liv och hon är utbildad hundinstruktör inom lydnad, räddning, problemhundar och sök. Numera håller hon hundkurser i egen regi.

– Jag var länge aktiv inom brukshundsklubben, men det är lättare att pussla ihop schemat med arbete och familj om jag kör i egen regi. Jag har en stor familj med sambo, fyra egna barn och två bonusbarn i åldrarna från sju till tjugosju och ett barnbarn och jag vill hinna vara med alla så mycket som möjligt, förklarar hon.

Inte nog med det, hon tog jägarexamen för något år sedan och i samband med det skaffade hon strävhårig vorsteh, som är en fågelhund.

– Tidigare hade jag alltid schäfer eller rottweiler, och jag har alltid tyckt att det är kul att köra draghund som motionsform och med vorstehn går det betydligt snabbare. Samtidigt passar den bra att kombinera med intresset för småviltsjakt, det är en allroundhund som även fungerar på lydnadsplanen om man så vill, så jag bytte ras. Mitt intresse ger mig energi att orka allt det andra som jag vill göra. Jag prioriterar bort annat istället, som att ha supersnyggt hemma. Det är inte så himla viktigt, tycker jag. Då är jag hellre ute med familjen och får frisk luft och motion, säger hon och skrattar gott.

 

Hundar har alltid varit ett stort intresse i Lillemors liv och hon är utbildad hundinstruktör inom lydnad, räddning, problemhundar och sök. Hundar har alltid varit ett stort intresse i Lillemors liv och hon är utbildad hundinstruktör inom lydnad, räddning, problemhundar och sök.

Flockens ledare

Vad tycker du är viktigast att tänka på för den som funderar på att skaffa hund?

– Oavsett vilken ras du väljer så måste du lära hunden att vara en fungerande familjemedlem. Den måste veta vad ”nej” och ”bra” betyder, kunna gå i koppel utan att dra och komma på inkallning.

Vilket är det vanligaste misstaget som hundägare gör?

– Det finns mycket missförstånd kring ledarskap som leder till att hundar till exempel blir svårhanterade, t.ex. vid veterinärbesök, eller inte klarar att gå i koppel och möta andra under promenaden. En del blir rent av farliga. Hundar tar det inte personligt att bli tillrättavisade. Hunden behöver ett tydligt ledarskap och människan måste vara den som tar ansvar och ledningen.

 

Lillemor på lagret i Skellefteå.