Wist Last & Buss

Volvo

Rekordmånga vill bli lastbilsmekaniker

Ansökningstrycket till lärlingsutbildningen på Vilhelmina Lärcentrum är rekordhögt. - Många ser möjligheten att prova en ny inriktning i livet, säger Mats Karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss.
På bilden ses Gabriella Evenfjäll i en smörjgrop på verkstaden i Östersund. Gabriella gick tidigare utbildningen och arbetar nu som mekaniker hos Wist.
Lärlingsutbildningen på Vilhelmina Lärcentrum börjar 12 oktober. Efter examen i maj utlovar Wist Last & Buss 6 månaders provanställning.

250 personer sökte lärlingsutbildningen till lastbilsmekaniker, jämfört med 80 stycken förra året. Mats Karlsson Ek är positiv till utbildningens nya genomslag.

– Det är väldigt roligt att få genombrott på den utbildning som vi har haft i flera år. Det blir ett kvitto på att branschen är intressant för många.

Urvalet blev tufft och i höst börjar åtta handplockade lärlingar sin utbildning. Wist Last & Buss lägger stor vikt vid personligt engagemang snarare än tidigare erfarenhet.

  – Vi förväntar oss inte färdiga mekaniker utan söker människor med intresse och driv. Sedan är det bra med en fallenhet för det tekniska. Det är inte lika viktigt med betyg eller tidigare arbetslivserfarenhet.

Mekanikerna är positivt överraskade över flexibiliteten som den nya lyften ger. "Det här är en modell, men vi jobbar med flera typer av rekrytering. Vi vill öka jämställdheten och det kommer att ta många år i en mansdominerad bransch" säger Mats karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss.

Vad tror ni det ökade söktrycket beror på?

 – Vi skräddarsyr en utbildning för vuxna som redan har en karriär bakom sig och vill prova ett nytt jobb. Att få provanställning direkt efter avslutade studier är ett erbjudande som ligger helt rätt i tiden. Detta är en bra möjlighet!