Wist Last & Buss

Volvo

Goda utvecklingsmöjligheter i modern, tung verkstad

Dan Björnerfjord började som mekaniker och är idag servicemarknadschef på Wist Last & Buss vid Arlandastad. Nu söker han fler mekaniker som har drivet och lusten att utvecklas. ”Genom Volvos utbildningsprogram finns stora möjligheter och vi håller inte tillbaka någon. Tvärtom ser vi kompetensutveckling som en investering i verksamheten.”
Dan Björnerfjord framför en lastbil i verkstaden i Arlandastad.
Dan Björnerfjord framför en lastbil i verkstaden i Arlandastad.

Teknikutvecklingen för tunga fordon har gått framåt enormt under de senaste tjugo åren. Idag är avancerad elektronik och internetuppkopplade funktioner vanligt på fordonen. Det har också förändrat en stor del av mekanikernas arbete i grunden.

– Det är en väldig skillnad mot för cirka tjugo år sedan då det mesta arbetet var mekaniskt. Idag är det mycket felsökning via datorer och elektronik som ska åtgärdas.

Men fortfarande behöver vi till exempel laga bromsar och växellådor, så det har öppnat för mekaniker med olika intresseområden i verkstäderna. Vi har plats både för dem som föredrar de traditionellt mekaniska arbetsuppgifterna och för dem som tycker att den nya tekniken är stimulerande utmaningar, förklarar Dan Björnerfjord.

Hand i hand med teknikutvecklingen har också arbetsmiljön förbättrats mycket under senare år.

– Vi har en modern anläggning som är ljus och fin och det finns gott om ergonomiska hjälpmedel som underlättar arbetet, till exempel för tunga lyft. Folk som kommer in ien sådan här modern verkstad får ofta en positiv AHA-upplevelse, för många har gamla föreställningar om hur det ser ut som inte alls stämmer med verkligheten. Att vi jobbar så mycket med datorer och att det är så rent och snyggt förvånar de flesta, säger Dan Björnerfjord.

Ordning och reda är ledord i verkstaden och ordningssinne är en egenskap som Dan värderar högt hos medarbetarna:

– Personligheten är viktigare än formell utbildning. Jag söker mekaniker som har sinne för ordning och reda och som vill utvecklas. Självklart är ett trevligt kundbemötande också viktigt. Vi har mycket höga betyg i våra kundmätningar och det är vi måna om att behålla.

I dagsläget arbetar nio mekaniker i verkstaden men ambitionen är att bli tolv. Fordonen är främst riktiga tungviktare från Volvo som tungdragare, betongpumpar och andra specialfordon.

– Det är förstås en fördel om man har några års yrkeserfarenhet, men det kan finnas möjlighet även för ungdomar som gått ut fordonsprogrammet. Utbildningar kan vi alltid komplettera med, bara inställningen är den rätta. Jag önskar att fler ungdomar, och gärna fler tjejer, fick upp ögonen för vilken spännande bransch det här är. Och vilka utvecklingsmöjligheter här finns.

Som medarbetare på Wist Last & Buss har du generösa villkor.

Löneläget är gott och du får goda förmåner i form av friskvårdsprogram, bruttolöneavdrag för vissa behandlingar inom hälsa och sjukvård och inte minst goda utbildningsmöjligheter och framtidsutsikter. Wist Last &Buss söker även mekaniker till fler orter i landet.