Wist Last & Buss

Volvo

Direkt ut i verkstaden som lärling

För ett halvår sedan stod Andreas Nybergs hemma i personbilsgaraget och funderade på att bli lastbilsmekaniker. Nu skruvar han lastbil på Wist Last & Buss i Västerås. Här berättar han om de första intrycken av utbildningen till lastbilsmekaniker.
Andreas Nyberg går just nu utbildningen i lastbilsmekanik på Vilhelmina Lärcentrum.
Andreas Nyberg går just nu utbildningen i lastbilsmekanik på Vilhelmina Lärcentrum.

Varför valde du utbildningen på Vilhelmina Lärcentrum?

– Jag har skruvat en massa personbilar genom åren, men jag ville inte jobba med det. Så jag funderade på att köra lastbil, eller att jobba som lastbilsmekaniker. När jag såg en annons på Facebook om utbildningen tyckte jag det verkade intressant, jag chansade och skickade in en ansökan. 

Vilka förväntningar hade du av utbildningen?

– Att jag skulle lära mig något nytt och komma in i yrket. Jag fick en bra grund de första två veckorna, vi hann gå igenom allt möjligt – bromssystem, koppling, växellådor och motorer. Vi läste mycket och hade bra diskussioner i klassrummet. Lärarna delade med sig av sina erfarenheter och vi kunde ställa frågor.

Har dina förväntningar realiserats?

– Ja, verkligen. Det var precis så roligt som jag hade tänkt mig. Nu kan jag skruva lastbilar samtidigt som jag kan hålla på med mina egna bilar på fritiden utan att det känns som ett arbete. 

Hur var det att jobba de första dagarna i verkstaden?

– När vi väl kom på plats i verkstaden insåg jag hur mycket jag har lärt mig. Jag gillar att vi kommer direkt ut i verkligheten, vi lär känna våra framtida kollegor och lär oss på ett korrekt sätt. Även om jag har skruvat en del tidigare skiljer det sig åt mellan personbil och lastbil, men fingertoppskänslan har jag med mig. Det gäller att ha en viss feeling med plastdetaljerna, men generellt sett kan du dra lite hårdare på en lastbil.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka utbildningen?

– Jag tycker det är en vettig utbildning för den som vill lära sig, vill jobba och komma snabbt ut i arbetslivet. Lärarna är kunniga, kollegorna är hjälpsamma och jag rekommenderar den starkt.

Nu lär han känna sina framtida kollegor i branschen och kan se fram emot ett långt yrkesliv i verkstaden framöver. Nu lär han känna sina framtida kollegor i branschen och kan se fram emot ett långt yrkesliv i verkstaden framöver.