Kaunis Iron skriver leasingavtal om ett 30-tal nya malmlastbilsekipage. Två miljoner ton järnmalmskoncentrat per år ska transporteras.

Nu tecknar Kaunis Iron avtal med Volvoåterförsäljaren Wist samt med påbyggnads- och vagnexperterna SLP i Övertorneå. Avtalet gäller ett 30-tal nya lastbilar för malmtransport. - Det känns skönt att ännu en del i den viktiga logistikkedjan är löst. Wist och SLP är erkänt duktiga aktörer som vi har stort förtroende för, säger Andreas Lantto, Kaunis Iron.
Kaunis Iron skriver leasingavtal om ett 30-tal nya malmlastbilsekipage. Två miljoner ton järnmalmskoncentrat per år ska transporteras.

På bilden syns en näst intill identiskt ekipage som det Wist och SLP kommer att leverera till Kaunis Iron.

Malmekipagen byggs för 90 tons bruttovikt och får transportdispens enligt avsiktsförklaringen mellan Trafikverket och Kaunis Iron som nyligen undertecknades. Varje malmekipage består av en 750 Hk Volvo FH16 med påbyggnation och 5-axlad sidotippande vagn.

- Wist och Persson Invest är givetvis väldigt tacksamma för förtroendet. Med denna affär befäster vi vår ställning i Pajala och är med att säkra arbetstillfällen för en lång tid framåt. Vi ser fram emot att tillsammans med SLP och Kaunis Iron utveckla resurseffektiva transporter, säger Mats Karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss.
Ekipagen måste anpassas för att klara de påfrestningar de utsätts för. Påbyggnad och vagnstillverkning kommer att ske lokalt i Norrbotten, närmare bestämt i Övertorneå.

- SLP är med vår produktionsanläggning i Övertorneå en kompetent och erfaren byggare av släp och påbyggnader. Att få vara med i denna satsning känns därför extra bra. Vi ser fram emot att få vara med och leverera funktionella och säkra ekipage för transport av malm i många år framöver, säger Karin Prytz, vd på SLP.

Behov av drygt 100 chaufförer
Kaunis Iron ska trafikera sträckan Kaunisvaara-Pitkäjärvi sju dagar i veckan, dygnet runt med de 90-tons malmekipage som affären omfattar. Det ger en volym på cirka två miljoner ton malm per år.

- Vi startar ett eget malmtransportföretag och nu när avtalet är på plats kommer vi omedelbart att påbörja rekrytering av chaufförer och tjänstemän. Vi räknar med att behöva anställa mer än 100 personer, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.
Transporterna är planerade att starta i slutet på juli 2018.

För ytterligare information kontakta:

Kaunis Iron ska under 2018 starta järnmalmsgruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Tack vare stark efterfrågan, en hållbar och konkurrenskraftig produkt och med driftklara anläggningar i världsklass är siktet inställt på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt. Kaunis Iron ägs av ett 80-tal svenska entreprenörer.
Kontakt:
Per-Erik Lindvall, styrelseledamot 070-373 81 63 per-erik.lindvall@kaunisiron.se

Wist Last & Buss är Nordens största fristående återförsäljare av Volvo-lastbilar och bussar. Wist Last & Buss ingår i AB Persson Invest
Kontakt:
Mats Karlsson Ek, vd 076-102 36 30 mats.karlssonek@wistlastbuss.com

Persson Invest är ett familjeägt aktiebolag. Företaget grundades 1932 och huvudkontoret är i Östersund. Verksamheterna omsätter 6 miljarder kronor och har 1 300 medarbetare. som driver verksamheter inom bilhandel, träförädling, förnybar energi, skogs- och fastighetsförvaltning.
Kontakt:
Björn Rentzhog, koncernchef 070-301 02 62 bjorn.rentzhog@perssoninvest.se

SLP (Släp och Lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB) är ett privatägt bolag specialiserat på påbyggnationer och efterfordon till gruv- och anläggningsindustrin. Den huvudsakliga marknaden återfinns i Sverige, Finland och Norge. SLP har all sin tillverkning koncentrerat till anläggningen i Övertorneå.
Kontakt:
Karin Prytz, vd 070-520 20 32 karin.prytz@slpab.com