Första spadtaget är taget för Wists satsning i Gällivare

Bygget av Wist Last & Buss nya, toppmoderna anläggning för lastbilar, bussar och släp är nu igång för full fart i Gällivare. Det ceremoniella spadtaget togs på onsdagen 18:e oktober i närvaro av inbjudna gäster, kunder och anställda. Själva spadtaget togs av Wist Last & Buss VD, Mats Karlsson Ek, och Johan Rahkola från NYAB, som är den entreprenör som utför bygget. Även om spadtaget togs först i oktober så har markarbeten påbörjats redan tidigare. Bygget beräknas stå klart till hösten 2018.
Johan Rahkola från NYAB och Mats Karlsson Ek från Wist tar det första ceremoniella spadtaget till vår nya anläggning i Gällivare.

Johan Rahkola från NYAB och Mats Karlsson Ek från Wist tar det första ceremoniella spadtaget till vår nya anläggning i Gällivare.

Bygget av Wist Last & Buss nya, toppmoderna anläggning för lastbilar, bussar och släp är nu igång för full fart i Gällivare. Det ceremoniella spadtaget togs på onsdagen 18:e oktober i närvaro av inbjudna gäster, kunder och anställda. Själva spadtaget togs av Wist Last & Buss VD, Mats Karlsson Ek, och Johan Rahkola från NYAB, som är den entreprenör som utför bygget. Även om spadtaget togs först i oktober så har markarbeten påbörjats redan tidigare. Bygget beräknas stå klart till hösten 2018.

Wist har växt ur den gamla anläggningen, som använts sedan 1969, med endast en mindre ombyggnad 1977. Dagens fordon är fler till antalet och har både blivit längre och högre. I takt med att antalet fordon ökat har även personalstyrkan utökats och nu är det trångbott i befintliga lokaler. I och med bygget av en ny anläggning ökar Wist kapaciteten för antalet fordon som kan hanteras i lokalerna och tillgängligheten för kunderna blir därmed bättre. Ökar beläggningen på verkstaden finns också möjlighet att utöka personalstyrkan.

Med en ny och modern anläggning fås också en bättre arbetsmiljö för medarbetarna, där lokaler och utrustning är bättre anpassade efter dagens fordon. Stor vikt har lagts vid att medarbetarnas arbetsmiljö ska bli så bra som möjligt. Verkstaden blir ljus och luftig och har en speciell belysning för att ge den bästa miljön att arbeta i.

- För alla oss som arbetar här i Gällivare är detta något otroligt stort och roligt att få vara med om. Vi kan vara med och påverka hur lokalerna ska se ut och fungera så att vi får det precis som vi vill ha det säger Håkan Darehed som tidigare arbetat som säljare och som nu är projektledare för bygget för Wist Last & Buss i Gällivare.

 

Mats Karlsson Ek (Wist), Johan Rahkola (NYAB), Patrik Olofsson (Wist) och Dan Carlsson (Wist) står och samtalar i samband med det första spadtaget.

Mats Karlsson Ek (Wist), Johan Rahkola (NYAB), Patrik Olofsson (Wist) och Dan Carlsson (Wist) står och samtalar i samband med det första spadtaget.

Nedervåningen består till största delen av verkstadsyta, men där finns också butikslokaler, kundmottagning, säljkontor och lageryta. Färgsättningen kommer att gå i moderna nordiska färger med björk som träslag och grått och vitt som basfärger. På övervåningen finns personalens omklädningsrum, som är separerade för smutsiga och rena kläder, med duschar däremellan, så smutsigt och rent aldrig behöver blandas. Personalen har också ett lunchrum med panoramautsikt över gården.

Lagerhanteringen blir moderniserad med lagerautomater, ett system som lagrar reservdelar på höjden i ett slutet system. Hela takhöjden, genom det övre våningsplanet utnyttjas av dessa automater. Lagerautomaten håller själv reda på var någonstans i maskinen en viss reservdel är lagrad och kör fram det hyllplanet vid begäran. Lagerautomaten är ihopkopplad med affärssystemet, så när en lista med reservdelar som ska plockas till en arbetsorder skapats kör den automatiskt fram hylla efter hylla så rätt reservdel kan plockas. Detta innebär att golvytan på lagret minskar till ett minimum. Det ger också en säkrare kontroll på lagersaldon, då det inte går att plocka delar utan att registrera det i systemet.

– Det blir ett helt nytt arbetssätt för oss att plocka in och ut reservdelar ur lagret och vi får mycket bättre koll på lagret säger Johnny Larsson, teamledare för reservdelar i Gällivare.

Bygget kan följas via våra sociala medier under hela byggtiden. @wistlastbuss.se

 

Medan Peter Rahkola (NYAB) och Mats Karlsson EK (Wist) informerade inbjudna gäster, kunder och personal om bygget bjöds det på kaffe och tårta.

Medan Peter Rahkola (NYAB) och Mats Karlsson EK (Wist) informerade inbjudna gäster, kunder och personal om bygget bjöds det på kaffe och tårta.