Bussar för tysta och rena städer på besök i Västerås

Våra städer har stort fokus på att erbjuda rena transportlösningar och elektriska stadsbussar innebär en enastående möjlighet att förbättra luften och samtidigt minska driftskostnaderna. I samband med ABB:s 100-årsjubileum visade Volvo upp två elektriska bussar vid ABB:s huvudkontor i Västerås.
Volvos elbuss på besök i Västerås
Volvos elbuss

Volvos elbuss

I känsliga miljöer som högtrafikerade stadskärnor och bostadsområden måste utsläpp och buller hållas på ett minimum. Eldrift är en perfekt lösning som är både utsläppsfri och tyst. Batteristorleken och möjlighet till snabbladdning ger en kapacitet i nivå med konventionella bussar.

Om Volvos Elbussar:

  • Möjlighet till 10-20 km tyst, avgasfri körning mellan laddningarna
  • Utrustad med elmotor och batterier
  • Upp till 80% lägre energianvändning än en motsvarande dieselbuss samt inga CO2-utsläpp
Volvos elhybridbuss

Volvos elhybridbuss

Volvo Laddhybridbussar - Tyst flexibilitet

Kollektivtrafikplanering är både komplext och komplicerat. Fördelen med laddhybrider är att de kan köras som vanliga elbussar större delen av en rutt. Dessutom kan de ersätta konventionella bussar och hybridbussar på sträckor som saknar infrastruktur för laddning.

Om Volvos Laddhybridbussar:

  • Kan drivas med el under upp till 70% av servicetiden
  • Tysta och utsläppsfria resor när bussen går på el
  • 60% lägre energianvändning samt upp till 90% lägre CO2-utsläpp än motsvarande dieselbuss
ABB:s mobila snabbladdningsstation

ABB:s mobila snabbladdningsstation

Automatisk snabbladdningssystem för elbussar från ABB

ABB:s automatiserade system för snabbladdning innebär en laddningstid på bara några minuter, vilket kan göras på lämpliga punkter längs med busslinjen. Detta möjliggör kontinuerlig elektrisk bussdrift.

Snabbladdningstekniken bygger på beprövad teknik och är framtaget för dagens förhållanden och krav, men kan enkelt uppgraderas och anpassas för framtida teknik.

 

Om ABB:s snabbladdare för bussar:

  • Enkla att integrera i befintliga busslinjer
  • Modulär design erbjuder laddningskapacitet på 150, 300 eller 450 kW
  • Laddningstid på 4-6 minuter
  • De är konstruerade enligt den internationella standarden för snabbladdare av elfordon

Besök i Västerås

Bussarna från Volvo visades upp i samband med 100-årsjubileumet för ABB och stod under en dag uppställda vid ABB:s huvudkontor "Ottar" i centrala Västerås. Representanter från ABB, samt politiker och tjänstemän från Västerås stad fick möjlighet att provåka bussarna från "Ottar"-kontoret till ABB:s lokaler i Tegnér. För att visa laddningstekniken och kunna ladda upp bussarna var en mobil laddningsstation från ABB monterad utanför kontoret.

ElectriCity

Bussarna som var på besök i Västerås kördes upp från Göteborg, där de går i vanlig linjetrafik på linje 55. ElektriCity är ett spännande samarbete där industri, forskning och samhälle utvecklar och testar lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik.