Arlandastad: Bredare kompetens och dubbel kapacitet

Från en liten verktygslåda till en toppmodern anläggning för försäljning, service och reparationer. När Daniel Rogner startade sin enmansverksamhet med inriktning på elinstallationer i lastbilar 2007, kunde han inte förutspå den enorma utveckling företaget skulle ha. – Från verktygslådan på 0,04 kvadrat till anläggningen i Arlanda på 1800 kvadratmeter, har verksamheten vuxit med 45 000 procent. Det är helt otroligt, säger Daniel, som idag är delägare & platschef på Wist Last & Buss i Arlandastad.
Arlandastad under byggnation

Arlandastad under byggnation

Daniel Rogner

Daniel Rogner

Syftet var aldrig att starta en verkstad, men verksamheten utvecklades så tack vare finanskrisen, säger Daniel som efter några år av både med- och motgångar, i början av
2012, inledde ett samarbete med Wist Last & Buss.

– Som företagare ska man ha en god dos av både tur och skicklighet, men det är bara skickligheten du kan påverka. Idag har vi vuxit från en person till 15 anställda, och vi har flyttat från Knivsta till Arlandastad.

Daniel har varit inblandad i projektet med den nya anläggningen ända från början och han har hjälpt till att rita upp verkstaden utifrån sina kunskaper och önskemål.

– Flytten till Arlandastad innebär en jättemöjlighet för verksamheten. Tidigare hade vi för trånga lokaler och låg lite avsides för att bedriva den här typen av serviceverksamhet. Nu hamnar vi i nära anknytning till Rosersberg som är ett stort industriområde med mycket lastbilstrafik som rullar. Läget är jättebra och behovet av det vi har att erbjuda är stort.

Ytorna utanför anläggningen är anpassade för att rymma både lastbilar och bussar. – Tidigare kunde vi inte jobba med bussar då den anläggningen inte tillät det, men den nya är alldeles utomordentlig för det syftet, berättar Daniel.

I anläggningen i Arlanda stad erbjuder Wist Last & Buss service och reparationer samt försäljning av nya lastbilar, bussar och reservdelar.

I anläggningen i Arlanda stad erbjuder Wist Last & Buss service och reparationer samt försäljning av nya lastbilar, bussar och reservdelar.

Fler och större fordon Den nya, större anläggningen är konstruerad efter alla de krav och specifikationer som Volvo har på sina anläggningar. Här finns allt från en ordentlig kundmottagning med rejäl fikahörna till en fullstor reservdelsavdelning.

– Nu kan vi också ta emot både längre och fler fordon då vi ökar verkstaden från 15 till 32 meter, det innebär minst dubbelt så många fordon samtidigt. Det är såklart också ett jättelyft för de som jobbar här då lokalerna är mer lättjobbade.

Då fordonen blir lägre, och bränslekostnaden hamnar allt mer i fokus, har man valt att satsa på två smörjgropar, varav en är avsedd för hjulinställningar och axelriktningar.

– Detta ihop med en investering på två toppmoderna hjulinställningsutrustningar innebär att det snabbt och enkelt, i samband med service, kan ställas en diagnos på hjulinställningen. Våra kunder slipper åka omkring i en bil som förbrukar onödigt bränsle och sliter ner däcken i förtid, säger Daniel och fortsätter:

– Vi satsar också hårt på utbildning för att höja kompetensen hos våra mekaniker. Dels har vi med oss många killar som jobbat inom Wist länge och som kommer att få vidareutbildning. Och dels har vi nya personer som kommer kompetensutvecklas. Vi har krav på oss från kunderna, men också från Volvo som kräver hög kompetens hos mekarna. Sista året har vi dessutom breddat oss och jobbar inom områden som man behöver vara ackrediterad för, så som färdskrivare och släckning av tvåor.