Avslutning för utbildningen till lastbilsmekaniker

Idag har vi, tillsammans med Vilhelmina lärcentrum, haft en utvärderings- och avslutningsdag för eleverna som gått lärlingsutbildningen för att bli lastbilsmekaniker.
1860x1050-avslutning-for-utbildningen-till-lastbilsmekaniker-1

Utbildningen är ett samarbete mellan Wist Last & Buss och Vilhelmina lärcentrum för att säkerställa tillgången till välutbildade mekaniker på marknaden. Det är i dagsläget svårt att rekrytera kompetenta mekaniker till våra verkstäder. Utbildningen var denna gången inriktad på enbart kvinnor. Efter att från början varit oroliga för att inte få tillräckligt många sökande till de sju utbildningsplatserna slutade det med att vi hade så många sökande att vi tyvärr fick säga nej till några.

Av de ursprungliga 7 eleverna är det 5 stycken som har slutfört utbildningen. Utbildningen har varit 20 veckor lång och började i februari. Av studietiden är 70% förlagt till våra verkstäder för lärlingspraktik. För att avsluta utbildningen och samla ihop elevernas erfarenheter och synpunkter har vi idag haft en gemensam avslutningsdag i Vilhelmina där eleverna även har fått sina betyg och intyg för utförd lärlingspraktik.

Eleverna går nu vidare inom branschen, även om inte alla tar exakt samma väg. En av eleverna går vidare till ytterligare studier för att bli fordonslärare. De övriga fyra går vidare med en tre månader lång anställning på våra verkstäder för att få prova på yrket utanför utbildningen. Framtiden får visa vad som händer efter dessa tre månader.

Oavsett hur framtiden ser ut för dem, om de kommer att fortsätta hos oss, eller om de eventuell t.o.m. börjar hos en konkurrent till oss så är vi glada och stolta över att ha kunnat tillföra kompetens till vår bransch och framför allt över att få in lite fler kvinnor i branschen.

Vi önskar eleverna Hanna Widén Eriksson, Medelen Ek, Johanna Eliasson, Gabriella Evenfjäll och Lotta Rönnberg lycka till i framtiden!