Emma Norling, 27 år och lastbilsmekaniker: -Ingen dag är den andra lik - jag stortrivs på jobbet.

"Man ska inte vara rädd för att söka sig hit och inte vara rädd för att ta för sig. Det är ingen skillnad på att vara kille eller tjej i det här yrket. Killarna ber mig om hjälp lika ofta som jag ber dem om hjälp. Alla hjälps åt"
Emma Norling

Emma Norling

Emma Norling arbetar med bromsarna på en lastbil

För ett år sedan blev Emma Norling färdig med utbildningen till lastbilsmekaniker. I dag arbetar hon på verkstaden hos Wist Last & Buss i Västerås. Hon trivs med sitt nya yrke och gillar omväxlingen i verkstaden. Här får hon använda både kropp och hjärna. 

Innan utbildningen jobbade Emma med asfaltering och körde maskin men ville börja jobba som mekaniker. Motorintresset fanns där sedan tidigare och efter att ha jobbat ett år känner hon att hon valde helt rätt.

- Här är inget monotont utan dagen skiftar från timme till timme. Omväxlingen gör det så himla roligt och jag gillar att jobba med kroppen. Att sitta stilla eller göra samma sak har jag aldrig tyckt om.

Emma Norling och Johan Östlund

Emma Norling och Johan Östlund

Ingen dag är den andra lik

Det finns ingen typisk dag eller arbetsuppgift berättar Emma som just denna dag har tillbringat förmiddagen med att fixa bromsarna på ett släp. En uppgift som är ganska fysisk. Däremot kräver långt ifrån alla arbetsuppgifter fysisk styrka. Lika ofta handlar det om felsökning och diagnostik med hjälp av datorn och verktyget TechTool. I dag använder man både muskler och hjärna när man jobbar som mekaniker påpekar hon.  

– Man får tänka metodiskt och det är roligt. Ibland får jag till exempel höra att ”motorn orkar inte”. Då måste jag fundera över vilka faktorer som kan påverka det och steg för steg försöka hitta orsaken, bland annat med hjälp av datorn.

Emma Norling och Ako Haidar

Emma Norling och Ako Haidar

Samarbeta och fråga

Hittar hon inte felet på egen hand ber hon om hjälp, det är ett självklart sätt att jobba på tycker hon. Som nyutbildad kan man inte allt. Det tar tid att bli fullärd och under tiden frågar man de som är mer erfarna.  

– Det är nog mitt viktigaste råd till alla som börjar jobba som mekaniker: Var aldrig rädd för att fråga eller att ta för dig. Det tar tid att bli skicklig inom yrket, men så länge man vill lära och utvecklas så blir man bättre.

Alla hjälps åt

Vidareutbildning är en viktig del av jobbet. Tekniken utvecklas hela tiden och det gäller att man uppdateras i takt med den. Under hösten har Emma gått en kurs i grundläggande el och under våren kommer hon att gå en ny utbildning i dataprogrammet TechTool.

– Det gäller att lära sig nya saker hela tiden, vara nyfiken och tillåta sig att fråga samma sak tio gånger i rad. Hellre förstå än att gissa och göra fel.

Det är ingen skillnad på att vara kille eller tjej i yrket säger hon med eftertryck. Killarna ber henne om hjälp lika ofta som hon ber dem om hjälp och hon har alltid blivit välkomnad av alla både på utbildningen och i verkstaden.

Ovanstående artikel publicerades först 2015-10-30, publiceringsdatumet har uppdaterats när vi har uppdaterat artikeln inför 2017 års utbildningar.