Anders Edin berättar om den tekniska utvecklingen på Volvo: ”Det gäller att se tekniken som din vän”

När elektrifiering och ökat förarstöd i fordon inte ligger långt borta i tiden är det mycket som förändras för mekanikerna. Sedan 2011 har Volvo Lastvagnar haft extra fokus på den elektroniska utvecklingen och utbildat sina anställda för att vara väl förberedda. – Det var då vi såg att det skulle bli stora förändringar. Det är viktigt att våra mekaniker har kompetensen och kan växa inom bland annat elektronik, säger Anders Edin, Chef över Kompetensutveckling på Volvo Lastvagnar Sverige.
1860x1050_Andersedin

En social kompetens och grundläggande kunskaper i mekanik, hydraulik och elektronik. Det är kvalitéerna som Volvo Lastvagnar efterfrågar på sina mekaniker.

– Det är grunden för en bra mekaniker, säger Anders Edin. Med tanke på utvecklingen gäller det att vara öppen i sinnet för den förändrade miljön, ditt jobb kommer inte att se ut som det gör idag under hela ditt yrkesliv. Om man ser tekniken som sin vän kan man skapa helt nya möjligheter.

 

Resan fortsätter

2011 undersökte Volvo mekanikernas kunskap om elektronik. Över tusen anställda fick gå utbildning och Volvo satsade mycket resurser på att höja lägstanivån på el och elektronik.

– Den resan har vi fortsatt med och fortsätter fortfarande 2018. Just nu utbildar våra mekaniker bland annat i Guided diagnotics, vilket är vårt egna program för att felsöka elektroniskt, berättar Anders Edin.

 

Bilen larmar själv

Guided diagnotics innebär att Volvos anställda inte behöver felsöka mekaniskt. Istället larmar bilen om någon produkt håller på att gå sönder. En signal kan då skickas till en Volvo-verkstad och innan skadad är skedd går det att ha både personal och reservdelar på plats.

­– På ett sätt så lämnar aldrig bilarna oss, även om de rullar ut från våra fabriker, säger Anders Edin.

 

Hur tror du utvecklingen kommer fortsätta?

– Vi kommer gradvis introducera mer och mer förarstöd, så kallad automation. Att använda el som drivmedel är också på ingående. Vi har flera bussar som går på el och nu släpper vi även eldrivna distributions- och soplastbilar med försäljningsstart 2019. De senaste 20 åren har det skett en fantastisk ökning med väldigt ren teknik där vi använder både gas och el. Som anställd hos oss har du två delar i arbetet, dels att genomföra det och att utveckla det.  Fokus är hela tiden att minimera kundens stillastående. Lastbilen är deras verktyg och att erbjuda hög tillgänglighet är jätteviktigt. Om man ser till kundens bästa och tekniken som sin vän blir utvecklingen positiv och kan skapa många möjligheter, inte minst genom ökad försäljning och ännu högre kundtillfredsställelse.

Vill du utbilda dig till lastbilsmekaniker? Läs mer om Wist Last & Buss lärlingsutbildning och ansök genom Vilhelmina Lärcentrums hemsida www.vilhelminalarcentrum.se