Följ med på en magisk resa

Beställ en ny lastbil av oss på Rejmes Lastvagnar innan 30 Juni

Vi upprepar succén från tidigare år. Köper du en ny lastbil av oss på Rejmes Lastvagnar så har du möjligheten att följa med på en fullspäckad och spännande resa, denna gången till en sagolik och hänförande ö.

Island - det är inte en destination - det är ett äventyr!

När man tänker på Island får man genast ett flertal bekanta associationer; det hippa Reykjavik, den vackra och läkande Blå Lagunen, eller kanske den musikaliska exporten av Sigur Ros och Björk. Men detta land som består av kokande gyttjepölar, sprutande geysrar, glaciärer och vattenfall, är en stor äventyrslekplats. De fantastiska landskapen inspirerar konstnärer och fotografer.

Island är en ö på 103 000 km2, med en snitthöjd på 500 meter över havet. Hvannadalshnúkur heter den allra högsta toppen med sina 2 110 meters höjd. Över elva procent av landet är täckt av glaciärer, bland annat av Vatnajökul som är Europas allra största.

Eftersom Island ligger mitt på den atlantiska kontinentalsprickan är den geotermiska och vulkaniska aktiviteten extra livlig. 30 av ”vulkanerna efter istiden” har haft utbrott de senaste två århundradena, och följden är att underjordiskt uppvärmt vatten förser en stor del av invånarna med billig och miljövänlig uppvärmning. Många av älvarna med sina fall utnyttjas också för billig el från vattenkraftverk.

 

Gäller när du beställer en ny lastbil på någon av våra anläggningar på Tage Rejmes Lastvagnar AB, Norrköping, Linköping, Tranås eller Motala mellan 2019-01-01 och 2019-06-30
Kostnad endast 8000 kr, värde ca 20.000 kr. Avresa 2019-10-24 - 2019-10-27

Kontrasternas årstid

Hösten

Kontrasternas årstid

På hösten återvänder en av Islands mäktigaste sevärdheter: norrskenet. Från och med september kan du njuta av detta det vackraste av naturfenomen. Hösten är dessutom en särskilt spännande tid att besöka Island eftersom du kan göra det mesta av de saker som sommaren erbjuder, fast med färre turister.

Många som åker till Island på hösten slås av färgerna. Eftersom Island har en så bred flora som täcker så mycket av landskapet blir höstens färgskiftningar mäktiga. Utöver de väntade tonerna av gult, orange och rött bjuder Island även på rosa, lila och magenta. Färgerna utgör dessutom en vacker kontrast mot de blå glaciärerna och det grå havet.

8 Regioner

8 Regioner

Island består av åtta geografiska regioner. Varje region är är unik när det gäller kultur och landskap, men alla är lika unikt isländska. På vår resa kommer vi hålla oss till de mest folktäta regionerna, men med tanke på att Islands totala befolkning består av 330 000 invånare, varav hälften bor i huvudstaden Reykjavik och dess grannorter i sydväst, lär det ändå inte vara trångt. 

Ingenstans på jorden är gränsen mellan Eurasiska och Amerikanska jordplattorna lika tydlig som på halvön Reykjanes samt på Thingvalla. På dessa platser glider jordplattorna isär med ca 2 cm. per år. Men en mängd vulkaniska utbrott som ägt rum sedan bebyggelsens början har sett till att klyftorna fylls igen allt eftersom. 
På Sydlandet finns Islands två mest aktiva vulkaner. Hekla, som har fått utbrott ca 20 gånger sen bosättningen, är en av Islands mest berömda vulkaner. Katla i Myrdalsjökul ligger något längre österut, men följer Hekla tätt efter i antal utbrott. Nu väntar geologer ivrigt efter nästa utbrott, då det har gått en ovanligt lång tid sen sist.

Thingvalla är utan tvivel Islands mest berömda plats. Hit kallades islänningar till lagstiftande församling år 930. Här sammankallades församlingen fram till år 1798, nästan 9 århundraden. Här utspelade sig många islandssagor, och detta blev även till en nationalpark i början på 1900-talet

Att besöka en av stadens många geotermiska simbassänger eller spa är ett sätt att ånjuta Reykjavíks rena energi. En simtur, en helande tid i en “hot pot”, eller ett lyxigt geotermiskt ångbad, lämnar dig avslappnad och laddad. Besök till simbassängerna är ett vardagligt inslag i Reykjavíkbornas liv, vilket gör det idealiskt, för att möta lokalbefolkningen.